Nano teknoloji niçin kullanılmaktadır?
Nano parçacıklar ele alındığında, kendilerinin genelde daha büyük çaplı yüzeysel alanları ve küçük çaptaki ebatları neticesiyle birbirlerinden ayrılabildikleri durumu göz önünde bulundurulmaktadır. Çünkü bir maddenin ebatsal boyutu, onun tepkimelerine de otomatikman yansımaktadır. Örnek verecek olursak, bir kum tanesi ile bir kayayı karşılaştırdığımızda; her ikisi de öz olarak aynı maddeden gelmiş olsalar dahi büyüklükleri neticesinde aynı fiziksel rahatlığı gösterememektedirler.
İşte bu tip ayrışmaları daha minimum seviyede tutup daha fayda temalı işler yapmak isteyen nanoteknoloji mühendisliği, nanoteknoloji örnekleri denilebilecek pek çok faydalı işlev gören madde yaratmakla uğraşmaktadırlar. Böylelikle nano parçacıkların hem şekilleri hem de boyutları kontrol altına alınarak, her ne tip ürün olursa olsun kendisi için imkansız görülebilen hareket kabiliyeti ve yeni özellikler kendilerine kazandırılmaktadır.
Farlı bir örnek de gümüş alaşımlı nano parçacıklarının gümüşün büyük halinden çok daha iyi derecede antibakteriyel özelliklere sahip olabilmesi durumudur. Gümüş alaşımlı nano parçacıklar, bakterilerle karşılaştıklarında onların hücre yüzeylerine bir nevi yapışarak hücrelerinin içine gümüş iyonları bırakmaktadırlar. Burada görev alan milyonlarca nano parçacığı bir araya getirilip bir yüzey alanı oluşturulduğunda ise, normal şartlarda büyük sayılabilecek sıradan bir gümüş parçasından daha geniş bir alan kapladıklarının görülebilmesi mümkündür. Yani her ne kadar küçük ve az gözükseler de, aslında çok daha fazla fayda sağlayabilmekte ve çok daha fazla alanı antibakteriyel etki altına alabilmektedirler.